Over

English Biography

Sinds 1989 is pianiste / componiste Marion von Tilzer (A/NL) in Nederland gevestigd. Zij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Haar belangrijkste pianoleraren waren Suzanne Bradbury en Ludmilla Baslawskaja.

In Januari 2010 ging Marion’s productie ‘The Blue Planet – Hommage to Mother Earth” in het Orgelpark te Amsterdam in première (in opdracht van het Orgelpark).  Het is een trancultureel Suite voor 6 musici en een danseres. (Orgel, strijktrio, het oude Indiase snaar instrument Sarangi en tabla, met de Indiase danseres Kalpana Raghuraman). In februari speelde het stuk in Alkmaar (Theater Yxie op locatie in de Kapelkerk).

In mei 2009 was Marion met haar ensemble uitgenodigd om in het VPRO programma ‘Vrije Geluiden’ op te treden. In Oktober 2008 werd haar CD Kirvani Revisted met haar nieuwe ensemble op Challenge Records uitgebracht. Dit album was uitgekozen om in de herfst 2009 in het klassieke KLM inflight programma te spelen. Zij voltooide twee compositieopdrachten van het WDR Orkest in Keulen. Een van deze werken (Kisagotami Ouverture for Orchestra) ontving een ‘Honorable Mention’ van de Amerikaanse Theodore Front Prize in 2010.

In 2007 werd Marion gevraagd om voor de stad Amsterdam een korte compositie te schrijven gewijd aan the City of Amsterdam als tolerante en vrije stad. Dit stuk werd tijdens de Nieuwjaars-receptie 2007 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam uitgevoerd. Marion von Tilzer heeft in de afgelopen jaren diverse composities geschreven voor dansvoorstellingen van het bekende choreografenduo Elshout&Händeler en ook live uitgevoerd. Enkele titels: Earthlinks, Sirenade (Oeral Festival 2006), Gemini, Lilith (2007), Methamorphoses (Brasil 2008).

Tevens schreef zij de muziek voor verschillende film- en televisieproducties, zoals
‘Van Weelden over Water’ (televisiedocumentaire Nederland 2, 2010), ‘Lou Bioux – The Feest of the Fabulous Bull’ (Jascha de Wilde, uitgebracht op de IDFA 2009), een commercial voor Nike Football in 2008, Groeten van de Afsluitdijk (John Appel, 2001) en April’s Dancing (Una Gildea).

In 1999 richtte Marion samen met Rob Armus het ensemble Aros op, waarmee zij elementen uit de Jazztraditie en uit de klassieke muziek met elkaar combineerden. Met Aros heeft zij twee cd’s gemaakt (BV Haast en Songlines) en op diverse nationale en internationale podia en festivals opgetreden, waaronder het North Sea Jazz Festival, The International Jazz Festival Toronto en Vancouver en tijdens de Wiener Musikgallerie in de Kunsthalle in Wenen.

Marion speelde jaren in het ensemble van Yannis Kyriakides ‘Circadian’. Met dit ensemble toerde Marion door heel Europa en deed talloze podia en festivals aan, zoals The Aldeburgh Festival, het Ultima Festival  in Oslo en het Lublijana Festival for Contemporary Art.

Sinds 2002 werkt Marion von Tilzer veel samen met de Indiase zangeres Neela Bhagwat met wie zij veel concerten gaf in Bombay (NCPA) en in Amsterdam. Als duo brachten zij de cd ‘Moments in Togetherness’ uit. In 2003 formeerde zij met de Indiase zangeres Sandhya Sanjana en tabla speler Heiko Dijker de groep AhimsA waarmee zij elementen uit de verschillende tradities met elkaar vermengden en vele concerten gaven in onder andere Nederland en India.